Snel zelf een webshop starten en geld verdienen: is dat iets voor jouw bedrijf?

Is een webshop makkelijk te maken?

Laatst sprak ik met een ondernemer die op zoek was naar iemand die een website voor zijn bedrijf wilde opzetten. Misschien met een webshop, zei hij. Wat zijn de opties en kan ik dat makkelijk onderhouden? Natuurlijk legde ik uit dat één en ander ook samenhangt met technische kennis. Maar ook voorraadbeheer en verzendopties: zaken die in principe niet direct met een website te maken hebben. Zomaar een webshop bouwen leek me geen goed idee. Ik probeerde eerst te begrijpen waar hij stond met zijn onderneming en wat zijn opties waren.

AI afbeelding van hoe een webshop of website op verschillende schermen anders toont

Wanneer je net met je onderneming gestart bent, wil je natuurlijk meteen van alles doen. Als webdesigner weet ik dat een goede website absoluut helpt om je onderneming professioneel over te laten komen. Met een goede website bedien je je klanten en laat je potentiele klanten zien waar jouw onderneming voor staat. Een goede manier om kennis te delen en je diensten en produkten te laten zien. Soms is het zelfs goed om maar ergens te beginnen: later kun je altijd nog van alles aanpassen. Maar wanneer je nog niet alles goed hebt doorgelicht, is het beter om nog even te wachten met een website. Zorg eerst voor een goede richting en stappenplan, zodat je weet waar je wilt beginnen. Zonder bedrijfsnaam bijvoorbeeld is het lastig om een goede domeinnaam te kiezen. Je kunt echter wel starten zonder definiteif logo design.

Webshops vanuit webdesign oogpunt

Als webdesigner heb ik het liefst een aantal zaken duidelijk. Zoals de bedrijfsnaam, welk domeinnaam gewenst is en of deze ook beschikbaar is. Wat zijn je diensten of produkten zijn en wie is je doelgroep. Wanneer je een webshop wilt beginnen is dit dus ook essentieel. Het maakt niet uit of je daarna je produkten wijzigt of je diensten aanpast, maar er moet wel een beginpunt zijn.

In dit geval twijfelde de startende ondernemer tussen twee ideeën, die niet tot één concept samen te smelten waren. Ik raadde hem aan om te kiezen voor één optie en daar zijn webshop en website op in te richten. Die keuze kan bepaald worden door de produkten die je al op voorraad hebt of waar je passie ligt. Als buitenstaander was dat een simpel advies om te geven; als ondernemer weet ik dat deze keuzes in het begin het moeilijkste zijn. Maar deze keuzes zijn nodig om snel te kunnen starten.

Webshop onderhouden

Een webshop onderhouden is tegenwoordig heel simpel. Je kunt bijvoorbeeld bij verschillende hostingpartijen een simpele standaardwebshop inrichten zonder al te veel technischer kennis. Vaak krijg je daar dan ook opties bij voor betalingen, die dan veilig kunnen plaatsvinden. Het voordeel is dat alle handelingen online simpel te onderhouden zijn en je aanspreekpunt voor de webshop ook je hostingpartij is.

Vaak zitten er wel limieten aan: bijvoorbeeld hoeveel produkten je kunt aanbieden. Dat is voor een startende onderneming misschien niet direct aan de orde. Maar als je aanbod groeit, groei je uit de standaardwebshop. Er zullen vast wel upgrades zijn waardoor je je onderneming kan laten groeien. Maar je kunt ook kiezen voor een meer custom-webshop, die gebouwd is voor jouw specifieke doelgroep. Misschien wil je wel meertalige opties aanbieden. Of meer automatisering in mailinglijsten. Als je er niet meer uitkomt met wat de standaardopties bieden, wordt het tijd om te kijken naar de mogelijkheden die een geavanceerde webshop kan bieden.

Plugins voor WordPress websites

Een geavanceerde webshop hoeft niet ‘moeilijker’ te zijn in onderhoud of inrichting. Juist als je specifiek iets laat maken wat aansluit opjouw behoeften en wat jouw klant wil, kan het simpeler zijn. Ik denk dat het een goed idee is om met een basis website met webshop te beginnen als je nog weinig weet over je doelgroep en jouw eigen sterke punten. Maar als je eenmaal wat ervaring hebt vallen vaak meer puzzelstukjes op hun plek. Als je tegen beperkingen aanloopt, is dat vaak het moment waarop je verder kunt kijken.

WordPress heeft mooie opties om een webshop te maken. Dit kan door plugins te gebruiken. Er is veel keuze, van gratis tot betaalde opties. Ook hierbij is het dus weer belangrijk om duidelijk te hebben welke opties essentieel zijn en welke toevoegingen gewoon leuk zijn. De twee grootste plugins voor webshops zijn WooCommerce en Shopify. Bij de keuze kun je kiezen voor veel opties (WooCommerce) of weinig technische kennis nodig (Shopify). De ene opties is in de basis gratis (WooCommerce), de andere optie moet betaald worden (Shopify). Beide opties kunnen de juiste keuze zijn, als je maar weet wat je nodig hebt en waar de grenzen van je eigen kennis en inzet liggen.

Meer opties om online te verkopen

Je kunt ook een webshop maken in andere CMS. Ook Joomla heeft opties om webshops toe te voegen. WordPress is op dit moment wel erg populair. Naast de mogelijkheid om een webshop in een CMS op te zetten in eigen beheer, kan er ook een nieuw systeem gebouwd worden door een professionele websitebouwer. Daar gaat wel meer tijd en kosten in zitten. Dit is aan te raden als je iets heel specifieks nodig hebt wat niet te bereiken is met een oplossing in WordPress of Joomla!.
Heb je echt een webshop nodig?

Voor je echter van alles gaat bedenken wat je voor een webshop nodig hebt, is de belangrijkste vraag: heb je een webshop nodig voor jouw bedrijf? Wanneer je een fysieke winkel hebt met voorraad, of een marktkraam die al goed loopt, kun je je afvragen of jouw doelgroep, jouw klanten, gebruik willen maken van een webshop. Is het een extraatje of ben je afhankelijk van online verkopen? Heb je de tijd om naast je fysieke winkel ook te zorgen voor tijdige verzending van produkten? Of biedt je hiermee je klanten aan om de goederen op te halen en te betalen in je winkel?

Begin simpel

Als je zeker weet dat het iets toevoegt aan jouw onderneming, begin dan klein met een goedkope, standaard webshop. Maak fouten, behandel je klanten wel netjes door op tijd goederen te verzenden en hou bij wat goed werkt en waar verbetering nodig is. Misschien werkt het wel beter voor jouw onderneming om bijvoorbeeld via een marktplaats iets aan te bieden, waardoor je je produkten op een platform van een derde partij aanbiedt. Of je groeit langzaam naar een steeds specifiekere en unieke webshop die goed aansluit bij jouw onderneming. Wie weet ontdek je dat het technisch onderhouden van zo’n webshop helemaal jouw ding is, of juist dat het fijn is om dit uit te besteden. Dit kun je alleen ontdekken door dingen te proberen en te leren van goede en slechte ervaringen.

En natuurlijk kun je bij mij terecht voor de realisatie van een webshop voor jouw onderneming. Maak snel een afspraak om kennis te maken.