WordPress is een content management systeem (CMS) dat erg populair is voor het maken van websites. Het is een open source platform. Dat betekent dat het gratis te gebruiken is en dat de broncode vrij beschikbaar is. WordPress is erg gebruiksvriendelijk en er zijn veel plugins beschikbaar die je website kunnen uitbreiden met extra functies.
Een plugin is een stukje software dat je aan WordPress kunt toevoegen om extra functionaliteit te krijgen. Er zijn plugins voor alles wat je maar kunt bedenken, zoals het toevoegen van een webshop, het beschermen van je website tegen spam en het verbeteren van de prestaties van je website.
Om een plugin te installeren, ga je naar het WordPress dashboard en klik je op “Plugins”. Klik vervolgens op de knop “Nieuwe plugin” en zoek de plugin die je wilt installeren. Klik op de knop “Installeren” en de plugin wordt geïnstalleerd op je website. Nadat de plugin is geïnstalleerd, kun je deze activeren door op de knop “Activeren” te klikken. Na het activeren zijn er vaak nog opties om aan of uit te zetten. Bij het activeren van een webshop met betaalopties bijvoorbeeld zullen er ook gegevens moeten worden ingevoerd die te maken hebben met betaalaccounts bij derden. Daar is het belangrijk te kiezen voor veilige plugins.
Kies voor de beste plugin
Hoe kies je een goede plugin?
Zorg ervoor dat je een plugin kiest die veel downloads heeft en een goede beoordeling heeft. Test de plugin eerst op een testwebsite voordat je deze activeert op je live website. Met simpele plugins, zoals een plugin die aftelt naar een bepaalde datum, is dat misschien minder belangrijk. Maar als je bezoeker informatie moet invullen en doorgeven, is het goed om de reviews te lezen. Let ook op de laatste keer dat de plugin is bijgewerkt. De grootste risico’s zijn plugins die niet meer worden onderhouden en die dus openstaan voor aanvallen van hackers.
Er zijn veel verschillende WordPress plugins beschikbaar, dus het is belangrijk om een plugin te kiezen die geschikt is voor jouw website. Lees de beschrijving van de plugin goed om te zien welke functies de plugin biedt en of deze past bij jouw behoeften. Soms is dat niet meteen duidelijk uit de omschrijving. Je kunt soms ook een demo bekijken op de website van de ontwikkelaar.
Hier zijn een paar tips voor het kiezen van een WordPress plugin:
- Kies een plugin die veel downloads heeft en een goede beoordeling heeft;
- Lees de beschrijving van de plugin goed om te zien welke functies de plugin biedt;
- Zorg ervoor dat de plugin compatibel is met jouw versie van WordPress;
- Test de plugin eerst op een testwebsite voordat je deze activeert op je live website.
WordPress plugins voor beveiliging
Een WordPress website is een populair doelwit voor hackers. Daarom is het belangrijk om je website te beveiligen met een WordPress plugin voor beveiliging. Er zijn veel verschillende plugins beschikbaar, dus je kunt er een kiezen die past bij jouw behoeften.
Dit zijn een paar populaire WordPress plugins voor beveiliging:
- Wordfence
- Jetpack
- Sucuri Security
Elke plugin heeft zijn eigen voor- en nadelen. Let op de beveiligingsfuncties die worden aangeboden en of de gratis versie van de plugin voldoende bescherming biedt. In sommige gevallen is het een goed idee om toch te investeren in een betaalde plugin. Bijvoorbeeld als je veel gegevens van klanten via de database van je website bewaart.
Er is een breed scala aan beveiligingsfuncties, zoals:
- Malware scan
- Brute force protection
- Firewall
- Inlogbeveiliging
- Content filtering
- Backups
Door een WordPress plugin voor beveiliging te gebruiken, kun je je website beschermen tegen hackers en andere cyberaanvallen. Je voorkomt dan dat je website wordt overgenomen en je beschermt de data die je beschikbaar hebt in je database.
Oneindige mogelijkheden met plugins
WordPress plugins zijn een geweldige manier om je WordPress website uit te breiden met extra functionaliteit. Er zijn veel verschillende plugins beschikbaar, dus je kunt er een kiezen die past bij jouw behoeften. Natuurlijk zijn de plugins die beveiliging toevoegen eigenlijk onmisbaar, maar kijk vooral ook naar plugins die je website automatisch vertalen, of die jouw social media posts linken, of die je inzicht geven in je bezoekers.
Wil je een website laten bouwen met plugins?
Neem dan contact met ons op! Ik ben gespecialiseerd in het bouwen van websites met WordPress en kan je helpen bij het kiezen van de juiste plugins voor jouw website.
Neem contact op voor een vrijblijvende offerte!