Iedereen is online tegenwoordig. Ook voor ondernemers gaat vrijwel alles digitaal. Hoewel het internet veel kansen biedt, brengt het ook risico’s met zich mee. Voor zowel kleine als grote bedrijven is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig online te werken. In deze blogpost deel ik zeven simpele tips om je onderneming te beschermen tegen online bedreigingen.

1. Gebruik Sterke Wachtwoorden en Beheer Ze Goed

Het begint allemaal met een sterk wachtwoord. Zorg ervoor dat wachtwoorden lang en complex zijn, bestaande uit een mix van letters, cijfers en symbolen. Vermijd makkelijk te raden wachtwoorden zoals “123456” of “wachtwoord.” Het is ook handig om een wachtwoordmanager te gebruiken om verschillende wachtwoorden veilig op te slaan. Want we kunnen dat niet allemaal meer onthouden of op post-it briefjes schrijven.

2. Schakel Twee-factor Authenticatie (2FA) In

Naast een sterk wachtwoord biedt twee-factor authenticatie een extra beveiligingslaag. Dit betekent dat je, naast je wachtwoord, nog een tweede vorm van verificatie moet invoeren, zoals een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor mensen met vervelende bedoelingen veel moeilijker om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten. Raak je telefoon niet kwijt en vergeet niet om te checken of je nieuwe nummer of emailadres ook die codes ontvangt.

3. Wees Alert op Phishing E-mails

Phishing is een veelvoorkomende manier waarop cybercriminelen proberen gevoelige informatie te stelen, zoals wachtwoorden of bankgegevens. Deze e-mails zien er vaak betrouwbaar uit, maar bevatten kwaadaardige links. Klik nooit zomaar op links in e-mails van onbekende afzenders en controleer altijd de URL voordat je persoonlijke gegevens invoert.

Phishing: iedereen kan er in trappen

Ook ik trap er soms (bijna) in. Een email komt dan bijvoorbeeld net op een hectisch moment binnen. Of het onderwerp is ook iets waar je mee bezig bent, toevallig. Misschien is het zelfs een beetje irriterende mail en wil je er snel van af.

Wees altijd alert. Wen er aan door ook bij emails die je vertrouwd toch eerst naar het emailadres te kijken én check elke link voor je er op klikt. Log nooit zomaar in via een link in een email. Het gaat 99% van de tijd goed. Maar die 1% dat je niet controleert en toch ergens op een nep-inlogpagina terecht komt, kan erg vervelend en kostbaar zijn.

4. Zorg voor Regelmatige Back-ups

Een back-up is een kopie van je gegevens die je ergens anders opslaat. Mocht je ooit slachtoffer worden van een cyberaanval of dataverlies, dan kun je dankzij een back-up je bedrijfsgegevens snel herstellen. Zorg ervoor dat back-ups regelmatig worden uitgevoerd en dat ze veilig worden opgeslagen, bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in de cloud. Maar beter op een externe harde schijf, vind ik.

5. Installeer Antivirussoftware en Houd Deze Up-to-date

Antivirussoftware beschermt je apparaten tegen virussen, malware en andere kwaadaardige software. Het is essentieel om een betrouwbare antivirusoplossing te installeren en ervoor te zorgen dat deze regelmatig wordt bijgewerkt. Zo blijf je beschermd tegen de nieuwste bedreigingen. Anti-virussoftware kan ook je telefoon beschermen. En vaak is er ook een optie om je apparaten op afstand te vinden of te vergrendelen.

6. Beveilig je Website met een SSL-certificaat

Dit zou bij elke website al ingesteld moeten zijn. Een SSL-certificaat versleutelt de gegevens die tussen je website en je bezoekers worden uitgewisseld. Dit is vooral belangrijk als je via je website gevoelige informatie, zoals betalingsgegevens, verwerkt. Bovendien laat een SSL-certificaat je bezoekers zien dat je website betrouwbaar is, wat het vertrouwen vergroot. Heb je dat slotje niet op je adresbalk? Neem dan contact op met je hostingpartij.

7. Maak Medewerkers Bewust van Cyberbeveiliging

Je medewerkers spelen een belangrijke rol in de online veiligheid van je bedrijf. Zorg ervoor dat ze getraind zijn om phishing-e-mails te herkennen en weten hoe ze veilig met wachtwoorden en gevoelige gegevens moeten omgaan. Regelmatige trainingen en updates kunnen helpen om hun bewustzijn en vaardigheden op peil te houden.

En dus …
Veilig online ondernemen vraagt om waakzaamheid en de juiste tools. Door deze zeven tips in de praktijk te brengen, bescherm je niet alleen je bedrijf, maar ook de gegevens van je klanten. In een tijd waarin cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, is het belangrijk om altijd voorbereid te zijn.

Wil je meer weten over hoe je je website veilig kunt houden? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder.