Eén van de leukste onderdelen van webdesign is kleur. Kleur is persoonlijk, het is vrolijk en een manier om zonder woorden te communiceren. Hoe kom je tot je website-kleuren?
Logo als basis
Veel designers beginnen met de kleuren uit het bedrijfslogo. En daar is niks mis mee. Maar als je maar één hoofdkleur hebt, dan is het toch zaak om te kijken welke andere kleuren je kunt gebruiken als bijvoorbeeld accentkleur. Je website-kleuren zijn ook echt onderdeel van je branding en kun je bijvoorbeeld ook toepassen bij drukwerk of je uitgaande emailhandtekening.
Als ik zeg ‘kleur’, dan kan dat ook betekenen: een lichtere of donkerdere versie van je hoofdkleur. De schakering in gradient van donker naar licht kan al veel interessante opties bieden bij design. Toch is het altijd aan te raden één kleur te kiezen die écht opvalt. BIjvoorbeeld helder oranje bij een donkerblauwe website. Of spannend rood, bij een website met groene tinten. Welke accentkleur gekozen wordt, hangt af van het effect. En van je persoonlijke voorkeur.

Zelf spelen met kleuren
Er zijn veel tools online om met verschillende kleuren te spelen. Zo is er Coolors, een palet-maker waarbij je net zo lang kleuren kan genereren tot je een fijn staaltje aan passende kleuren hebt. Je kunt ook een afbeelding gebruiken waar de hoofdkleuren dan worden uitgehaald. Zo kun je een meerkleurig logo gebruiken of de groepsfoto van je team. Voor dat laatste kan ik geen garanties geven: veel hangt af van welke kleuren op de foto de boventoon hebben.
Je kunt ook een digital designer of grafisch ontwerper inschakelen om een professioneel ontwerp te maken, met de kleuren die goed bij elkaar passen. Vaak hebben deze ontwerpers een goed idee voor wat bij je past of wat bij de uitstraling van je bedrijf past.

Kleuren: Contrast en leesbaarheid
Waar ook mee rekening gehouden moet worden is de leesbaarheid. Door goed contrasterende kleuren te kiezen, verbeter je de leesbaarheid van je teksten. De standaard is een witte achtergrond met zwarte tekst. Maar ga je gekleurde tekst gebruiken, dan moet het contrast met de achtergrond wel groot genoeg zjn. Geel gebruiken op een witte achtergrond is niet ideaal, bijvoorbeeld.
Zoals je hier kunt zien.
Ook als je een donkere achtergrond gebruikt moet er gelet worden op het contrast.
Kleur en betekenis
Er zijn veel theoriën over de betekenis van een bepaalde kleur. Dit is wel cultureel-verbonden. In Nederland zien we groen als associatie met de natuur, groeien en leven. In de VS staat het voor ‘geld’ en in Zuid-Amerika betekend het ‘de dood’. Het is dus goed om je kleuren af te stemmen met je doelgroep.
Of je nu kiest voor een monotoon palet of voor vier vrolijke kleurtjes, kleur is een belangrijk onderdeel van je website. Denk er goed over na of schakel een professional in met de ervaring en het enthousiasme over de regenboog aan mogelijkheden.