WordPress en Joomla zijn Content Management Systemen. Maar wat is dat, een CMS?
Websites met CMS maken
Websites maken wordt steeds eenvoudiger. Er is veel (gratis) software en de mogelijkheden om bijna zonder HTML of code een website op te zetten zijn eindeloos. Maar daardoor zijn er ook veel opties. Zonder technische kennis is het soms moelijk om uit al die opties de beste CMS (content management systeem) te kiezen. Ik leg graag uit wat de voordelen en nadelen zijn van de populaire blog-software WordPress en Joomla!, mijn andere favoriete CMS.
De keuze tussen WordPress en Joomla voor je bedrijfswebsite hang af van voorkeur en technische mogelijkheden. WordPress is iets gebruikersvriendelijker en kan heel eenvoudig zelf onderhouden worden. Met Joomla! zijn er andere opties die technisch een stuk ingewikkelder zijn. Het ligt voor de hand om aan te raden om met WordPress te beginnen. Het voordeel is dat je als ondernemer dan veel zelf in de hand hebt, maar je moet er wel de tijd voor hebben. Voor zowel WordPress als Joomla! geldt dat je wel bereid moet zijn om een beetje technische kennis op te doen. Laat mij eerst uitleggen wat WordPress biedt.
WordPress: gehost en zelf hosten
WordPress website CMS
Er zijn twee smaken WordPress en dat is niet altijd duidelijk. Op WordPress.com kun je een WordPress website laten hosten, voor niets of voor een klein bedrag. Je hebt hierdoor geen aparte hosting nodig, maar je kunt afhankelijk van je pakket wel tegen beperkingen oplopen. Heb je al aparte hosting op een server, dan kun je via WordPress.org de software downloaden voor je WordPress installatie. De meeste hostingpartijen bieden echter een optie om direct via je controlpanel een WordPress installatie uit te voeren, zonder gedoe. Bij het hosten bij een hostingpartij heb je iets meer vrijheid om bijvoorbeeld ook andere zaken te gebruiken op je website. Ook geeft een in Nederland gevestigde hostingpartij vaak goede ondersteuning bij problemen en vragen.

Wat je keuze ook is, WordPress is het meest gebruiksvriendelijke content management system dat ik ken. Zeker als je hierbij de opties hebt van flexibel een nieuw uiterlijk voor je website kiezen optelt en het uitbreiden van de basisfunctionaliteiten door plugins. Je hebt geen kennis nodig van HTML, CSS of JavaScript en je kun eenvoudig een professioneel uitziende website opzetten. Pas bij uitgebreide functionaliteit toevoegen of het toevoegen van een bedrijfshuisstijl zul je aankloppen bij een WordPress web developer of web designer. Maar het kan heel goed zonder een specialist. Wie weet ontdek je wel dat je het erg leuk vindt! En zo niet, dan zijn er veel web developers die je kunnen helpen. Zoals Daenelia Designs. Natuurlijk.
Twee opties om informatie te delen
Binnen WordPress kun je zowel pagina’s als blogberichten vullen met informatie. Deze twee mogelijkheden zijn subtiel verschillend. Een pagina is een vaste URL, verbonden aan een artikel met informatie over jouw bedrijf, dienst of producten. Een blogbericht kan een bericht zijn in een serie van berichten over een bepaald onderwerp. WordPress is speciaal ontworpen om blogs te schrijven en dat kan voor sommige bedrijven een hele goede manier zijn om contact te houden met klanten. Niet alleen kunnen je klanten je werk en opdrachten volgen die jij deelt, maar ook advies en tips. Elk blogbericht geeft je de optie om via Google of een andere zoekmachine gevonden te worden op relevante termen.
Met de pagina’s kun je je bepaalde facetten van je bedrijf uitlichten. Een aparte pagina met ‘over ons’, een aparte pagina met een dienst die je levert of een pagina voor contactopties. Omdat de URL gelijk blijft, kun je deze pagina’s bijwerken wanneer er iets wijzigt in de informatie. Pagina’s kun je ook gebruiken om landingspagina’s te maken: hier zet je specifieke informatie op om via zoekmachines gevonden te worden. SEO is hierbij van belang, dus zorg voor goede en duidelijke teksten met de juiste termen waarop je gevonden wilt worden.
WP Themes: hoe ziet het eruit?
WordPress heeft veel opties om je layout te wijzigen. Je kunt een theme kiezen wat je aanspreekt. Er zijn veel gratis themes, maar je kunt ook themes aankopen. Daarnaast zijn er theme builders, zoals Elementor, beschikbaar. Hiermee heb je een drag-en-drop optie om onderdelen te plaatsen en verslepen, zonder dat je HTML of JavaScript hoeft te gebruiken! Dat klink simpel, maar vergis je niet. Elementor is bijvoorbeeld niet erg intuitief als je geen ervaring hebt. Er is tijd nodig om te leren hoe alles werkt en wat alles doet. Als je daar geen tijd of zin in hebt, dan kun je beter iemand inschakelen die dat sneller doet (hint: ik doe dat bijvoorbeeld).
Er zijn daarnaast ook heel veel plug-ins: losse onderdelen die je aan WordPress kan toevoegen. Deze kun je zelf installeren of verwijderen en daardoor kun je je website de functionaliteiten geven die specifiek voor jouw onderneming nodig zijn. Zoals bijvoorbeeld een webshop! Je kunt alles prima zelf onderhouden en bijwerken met updates. WordPress is erg eenvoudig om te onderhouden, maar ik raad wel aan om wat kennis op te doen rond beveiliging. Juist omdat WordPress ook zo populair is, is het ook snel een doelwit van kwaadwillenden. Goede beveiliging is belangrijk en zeker niet ingewikkeld.
Joomla!: CMS hosten op een server
Joomla! is (ook) een content management system. Mijn ervaring met Joomla! begon ergens in de eerste jaren van ’00. Toen was het nog een vrij technisch en bewerkelijk gedoe, maar ik heb het altijd als erg stabiel en fijn ervaren. Joomla! is nu een stuk gebruikersvriendelijker met nog steeds veel uitbreidingsmogelijkheden. Is Joomla! wel een goede keuze voor mensen met minder technische kennis? Dat ligt er aan: er valt veel te leren en er zijn veel hulpbronnen om Joomla! aan te passen naar eigen wens. Maar ook als je het uitbesteed is Joomla! een goede keus als je een statischere site nodig hebt: een Joomla! website kan veel informatie heel overzichtelijk tonen en bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een kennisbank voor je klanten.
Informatie kan beschikbaar worden gemaakt voor verschillende groepen gebruikers. Zo kun je klanten laten inloggen op de site en alleen die informatie aan hen tonen die voor hen van toepassing is. Dit soort gebruikersbeheer is niet echt aanwezig in WordPress. Dat zou dus een onderscheidend detail kunnen zijn waarom je kiest voor Joomla! Verder is het mogelijk om zowel vaste pagina’s te maken zoals in WordPress als artikelen zoals een blogbericht. En ook deze informatiepagina’s kun je indelen in categorieën en tags. Een standaard-optie van Joomla! is de optie om meerdere talen toe te voegen. Je kunt pagina’s zo zelf in meerdere talen aanbieden. Bij WordPress is hier een aparte plugin voor nodig.
Layout aanpassen in Joomla CMS
Ook voor Joomla! kun je thema’s toevoegen om te bepalen hoe de site eruit ziet. Er zijn veel gratis themes, maar natuurlijk ook betaalde themes. Je kunt hierdoor een unieke look voor je website uitkiezen die past binnen je budget. Themes hebben vaak een aantal opties om aan te passen en plugins die te gebruiken zijn. Zo kun je ook Joomla! geschikt maken voor jouw onderneming en doelgroep.
Plugins heten in Joomla! ‘extensions’ en zijn in gratis en betaalde versies beschikbaar. Extensions (of plugins) zijn er op gebied van beveiliging, sociale onderdelen zoals een forum, en SEO. Het is eenvoudig om een online community te bouwen wat ongeveer werkt als een social media platform met profiles en communicatie-opties. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een kalender opzetten waarbij bezoekers zich kunnen inschrijven voor bepaalde events. En zo zijn er extensions voor allerlei onderwerpen.
Joomla CMS ook als gehoste versie
Joomla! heeft nu ook de optie om een gratis website te maken op hun https://launch.joomla.org/ domein. Zo kun je uitproberen of het iets voor jou is. De site blijft online zolang je regelmatig inlogt. En de betaalde opties geven je iets meer speelruimte om je website online te houden op de manier dat het beste bij je past. Mocht je toch de voorkeur geven om alles zelf in de hand te houden dan kan dat bij een hosting provider van je eigen keuze.
Bepaal wat je nodig hebt voor jouw website voor je kiest
Als (startende) ondernemen kun je niet meer zonder website. Je komt er ook wel met een Facebook pagina, LinkedIn company page en een business account op Instagram, maar je hebt veel meer flexibiliteit op je eigen platform. Voor je je keuze maakt, is het handig om duidelijk voor ogen te hebben welke informatie je op je eigen website wilt hebben. Denk ook aan foto’s, prijsindicaties, voorwaarden, je diensten en bijvoorbeeld een blog, kennisbank, betaalopties of contactformulier. Dan kun je kijken of overleggen wat mogelijk is en wat de eventuele kosten zijn van plugins, themes en extensions. Zo blijf je binnen budget en heb je volledige controle over je eigen bedrijfswebsite.